Història

templers

Recreació de l’Orde del Temple
al castell de Gardeny

Cap al segle XI, les peregrinacions prenen una especial rellevància en una societat feudal en plena expansió. Sant Jaume de Compostel·la, Roma i Jerusalem esdevenen els principals centres de peregrinació del cristianisme occidental.

En aquest context, el Papa pren la iniciativa per tal d’arrabassar, per força, de mans dels “infidels” turcs, els llocs sants de Terra Santa per a la cristiandat. Comença així l’època de les croades. A la Península ibèrica, la croada troba un terreny amarat que legitima l’expansió cristiana sobre el territori musulmà d’al-Àndalus.

Cavallers templers en combat

Recreació d’una càrrega templera, any 1300.
Extret del Facebook Monzón en la Edad Media

Els principals protagonistes del moviment de croada a Europa són els cavallers, un nou estament militar que, amb el feudalisme, s’ha estès arreu i que el papat hàbilment canalitza.

És en aquest context on neix la milícia templera; un grup de cavallers croats de Terra Santa es constitueix com a comunitat religiosa i es converteix en el prototip de la figura del milites Christi, o “soldat de Crist”. Aquesta figura, mig monjo, mig guerrer, adquireix un gran prestigi entre la noblesa europea.

 

Per a més informació:
www.enciclopedia.cat