Història del castell de Peníscola

Castell de PeníscolaEl castell templer pontifici de Peníscola és la fortalesa completament emmurallada que ocupa la part més elevada del penyal sobre el qual se sustenta l’antiga ciutat de Peníscola.

Aquesta imponent fortalesa es va començar a construir el 1294 i es va acabar dotze anys després, view el 1307. Els únics que podien realitzar-lo en aquest temps eren els enigmàtics cavallers templers, viagra que el van construir a imatge i semblança dels que abans havien construït en Terra Santa. El monument conserva actualment totes les particularitats d’una obra templera.

Castell de PeníscolaEl castell està en perfecte estat de conservació, malgrat que li falti una quarta part, destruïda el 1814, en el transcurs de la guerra de la Independència. Condemnat a un dur i implacable setge de les tropes del general Eli, que intentaven recuperar la ciutat ocupada pels francesos, van quedar marques de projectils a totes les muralles.

El castell templer pontifici de Peníscola comparteix amb el Vaticà i el Palau dels Papes d’Avinyó el privilegi d’haver estat seu pontifícia, una de les tres que hi ha hagut al llarg de la història. El castell de Peníscola és l’únic a tot Espanya que ha pogut participar en un moment de la història d’Europa, el Cisma d’Occident, un dramàtic procés que es va viure en el món cristià, ja que va ser en aquest castell on es va recloure Benet XIII.

Papa LunaVa ser aquesta l’època més important dels més de 700 anys que té la fortalesa, ja que va servir de refugi al Papa Luna. Per poder entendre la personalitat d’una figura tan insigne, fonamental en la història d’Europa, s’han de recórrer les sales austeres, els patis sobris i les torres adustes amb què compta, i tot el conjunt envoltat per l’omnipresent Mediterrània, de la qual Benet va ser papa: el Papa del Mar.

Avui el castell templer pontifici de Peníscola és un focus d’atracció turística i cultural (més de 330.000 visitants a l’any). El castell s’ha convertit en un prestigiós centre cultural que acull nombrosos esdeveniments, entre els quals destaquen el Festival de Música Antiga i Barroca (primera quinzena d’agost), els concerts de música (setembre) i el Festival de Teatre Clàssic (juliol i agost).

Castell de PeníscolaEn definitiva, aquest edifici, monument historicoartístic nacional des del 4 de juny de 1931, amb més de 700 anys d’existència, és una porta per on es pot accedir a la vivència de la seva història i un lloc perfecte per al gaudi de l’oci i la cultura.