Història del castell de Montsó

Castell de MontsóLa gran mola arquitectònica descansa sobre una solemne roca terciària on, segons molts autors, hi va haver la Tolous de l’itinerari d’Antonino. Durant la musulmanització va ser una fortalesa molt conflictiva, lloada pels autors àrabs, sobretot Al-Razzis i Al-Udri. Per sorpresa o traïció, va ser reconquerida per Sancho Ramírez i el seu fill, l’infant rei Pere I (1089), col·locant la capçalera del regne de Montsó, capella reial de Sant Joan (amb restes), palau i seca, amb moneda pròpia. El Cid va passar per aquesta fortalesa pactant amb els seus valins. Entre els seus cèlebres senyors, esmentem Ramiro, casat amb la filla del Cid i posseïdors de la Tizona, que els templers custodiaran dins la fortalesa; fill de Ramiro i Cristina, va ser el futur rei de Navarra i senyor de Montsó, García Ramírez.

Castell de MontsóEl 1143 va ser lliurada als templers, que van transformar la fortalesa en convent, amb edificis d’estil militar cistercenc, la capella, el refectori i la seva cisterna (en restauració), els dormitoris, les presons de la comanda; la torre àrab, a manera d’opus spicatum (segle X), va ser habilitada com a mansió del comanador.

El castell va arribar a encapçalar una àmplia comanda, amb 28 poblacions de la vall del Cinca i la Llitera. Jaume I va ser educat aquí pels templers (agost de 1214 – juny de 1217). Després de la caiguda del Temple, va anar enfosquint-se amb la possessió santjoanista i diversos senyors, va patir violents setges durant les guerres de 1642 —la de Successió i la de la Independència— i va ser remodelat en el seu aspecte actual i convertit en caserna d’artilleria fins al 1892.

Castell de MontsóEn les últimes dècades, el castell ha adquirit especial rellevància per a tots els habitants de Montsó. L’any 1984, l’Ajuntament va crear el lloc de guia vigilant, i l’any següent, el Centre d’Estudis de la Història de Montsó i Comarca (CEHIMO) va posar en marxa un camp de treball de deu anys de durada i una excavació arqueològica que ininterrompudament s’ha repetit durant els darrers anys.