Gastronomia

Montsó

monzongastronomiaLa de Montsó, com la de la seva comarca, és una rica gastronomia de regadiu, en què les verdures i els llegums són els protagonistes. Les mongetes vermelles de l’horta de Paúles van tenir ressonància internacional. D’aquesta mateixa horta i d’altres provenen les millors bledes, els espàrrecs de cap verd, les cebes, les faves tendres, els fins cards i l’arròs, cultiu de llarga tradició a Montsó.
El pa també té un paper fonamental a la cuina de Montsó. Cal tastar les sopes bullides d’all i ous o les sopes escaldades de pa acompanyades d’un crostó, una peça de pa torrat i sucat amb all.
Dels plats forts, cal destacar el bacallà, que acompanya el card a la taula nadalenca. El clàssic be rostit, el ternasco, guisat o amb espàrrecs, i el conill amb arròs i salsa d’ametlles. Del porc, les llonganisses perfumades, les tortetes i els botifarrons d’arròs dolços i salats.
A les postres, la farina i les fruites en són les protagonistes. I també les cireres de varietat autòctona, els panadons de carabassa, les magdalenes i altres productes de forn.
En rebosteria, han sorgit iniciatives els últims anys molt interessants, com les alegries de Montsó, que són cireres amb licor cobertes de xocolata; la trena de Montsó, elaborada amb panses, mel, massapà i fruita seca, o els templers, una pasta fullada dolça de llet i ametlles. I les barbaritas de Montsó, pa de pessic d’ametlla amb cirera de Montsó en forma de flor.
www.monzon.es/ciudad

Restaurants :

El Cacao – Jaima I, 1 – Tel. 974 403 974

La Fábrica de Mermeladas – Santa Barbara, 49 – Tel. 974 402 251

 

Lleida

gastronomiaLleidacaragolsLleida també es pot conèixer a través de la seva gastronomia. Els sabors, les olors i les textures que emanen dels seus fogons són el reflex d’una terra fèrtil i generosa. No s’ha d’oblidar que és una de les majors zones productores de fruita d’Europa i de la qual procedeix una de cada dues peres que es produeixen a Espanya. Lleida també és una zona capdavantera en criança i engreix de porc. Si voleu comprar una mica del seu “armari de rebost”, no dubteu a tastar algun dels olis d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues, elaborats exclusivament amb oliva arbequina, o degusteu un bon vi de la Denominació d’Origen Costers del Segre. També, en temporada, hi trobareu bolets de tots tipus. I, per descomptat, excel·lents fruites, verdures, hortalisses i caragols procedents de l’horta que envolta la ciutat.
www.turismedelleida.cat/on-menjar/restauracio

 

Miravet

gastronomiaMiravetLa gastronomia que trobareu en aquestes contrades és molt variada i va des de la típica clotxa, la botifarra d’arròs, la llonganissa, el trapatxo i la carn de corder fins al bacallà amb arròs i patata. De postres, tenim els pastissets, els mantecados, les coques de cirera, el pastís de fabiola, les rosquilles… Com que es tracta d’una zona de fruiters, en temporada podeu trobar-hi préssecs, cireres, figues, peres, prunes, albercocs i pomes. Tot i que al municipi hi ha vinyes, els vins de taula vénen majoritàriament de les comarques veïnes del Priorat (inclosos els vins del Montsant) i de la Terra Alta.
www.miravet.altanet.org/turisme

Restaurants:

Lo Molí de Xim – Verge de Gràcia, 29 – Tel. 977 407 758

Pizzo – Carrer de la Creu, 47 – Tel. 977 407 223

 

Tortosa

Pastissets de TortosaAquells que se sentin atrets per l’art de la gastronomia podran assaborir a Tortosa una variant interessant de la cuina catalana fortament arrelada a la terra. La cuina autòctona de Tortosa combina d’una manera sàvia els productes de l’horta i la muntanya amb els del Delta. Hi podem trobar, per tant, una gran quantitat de plats que tenen com a base les anguiles, les angules, les hortalisses i, sobretot, l’arròs. La paella de l’horta, per exemple, es prepara amb una barreja de carns selectes amb tot tipus de verdures, de la qual resulta un arròs molt suculent i exquisit. La baldana, una mena de botifarró farcit d’arròs, magre, pinyons i espècies, és un dels productes més típics de la terra. És en pastisseria, però, on es conserven especialitats molt antigues amb clares reminiscències de la confiteria àrab, jueva o cristiana. És el cas dels pastissets —petites pastes farcides de confitura de cabell d’àngel, en forma de mitja lluna—, les garrofetes del Papa (de la cort papal dels Luna) i les coquetes de Maria (un llegat hebreu). Molt característic també és el menjar blanc, una menja cremosa elaborada amb farina d’arròs, i el panoli. També ho és el suc de codonys, un tipus d’aiguardent que té propietats digestives. L’oli, el vi de la Terra Alta, l’arròs, els musclos del delta de l’Ebre i les mandarines són alguns dels productes amb denominació d’origen o de qualitat.
www.tortosaturisme.cat/ca/on-menjar

Restaurants:

Tasca Bohemia – Carrer de l’Escorzador, 14 – Tel. 977 446 996

La Torreta de Remolins – Carrer de David Ferrando, 4 – Tel. 977 441 893

 

Peníscola

GastronomiaPeniscolaPeníscola és un poble de tradició marinera, i això es reflecteix en la seva rica gastronomia: el peix i el marisc són la base de la seva cuina. Podeu degustar la coneguda i saborosa paella, on es combina marisc amb verdures de l’horta peniscolana, sense oblidar-se de tastar el suquet de peix, l’arrossejat, l’all i pebre de rap, la fideuà, caragols punxencs, el remesclo, dàtils de mar o les diverses formes en què es cuinen daurades, llobarros o mariscs. Però avui, a més, en ser una ciutat turística, han anat apareixent locals que ofereixen la més alta qualitat culinària d’altres llocs.

www.todopeniscola.com/restaurantes-peniscola

Restaurants:

Casa Dorotea – Sant Vicent, 12 – Tel. 964 480 863

Taberna El Anfora – Matilde Thinot, 5 – Tel. 964 482 361