Conjunt monumental del castell de Montsó

Sala capitular-refectori

Castell de MontsóÉs l’edifici que produeix més impressió de tosquetat de tot el conjunt. Tot sembla indicar que es va erigir sobre els fonaments d’una construcció anterior. És un gran rectangle de 35 x 12 m, doctor en què la nau de volta de canó apuntat causa una gran impressió castrense per la seva nuesa i capacitat. Albergada en el gruix del mur, site sota una gran fornícula que forma una curta volta de canó, cialis 40mg s’obre la boca del pou que dóna a l’aljub; dues canals a l’interior de l’edifici baixen des del sostre a través del mur per recollir així l’aigua de la pluja. Utilitzada de sala capitular i refectori, des del segle XVII va ser molt modificada per al seu aprofitament com a caserna, amb moltes obertures per a finestrals ja restaurats. Actualment, aquest impressionant edifici serveix d’auditori, saló de congressos i exposicions.


Temple-centre d'interpretació

Castell de MontsóOrientat d’est a oest, el seu absis projectat cap al penya-segat fa funció de torrassa. Construït al segle XII pels templers, presenta gran quantitat delements romànics i alguna influència gòtica. La capçalera és a l’interior romànica, semicircular i coberta amb quart d’esfera. Al centre de l’absis s’obre una gran trampa a terra per on es baixa a un soterrani obert a cop de pic a través de la roca, que tenia tres sortides. A l’exterior, l’absis és poligonal en semihexàgon. És important esmentar la porta lateral sud amb dovelles de temàtica goda i la porta principal, que inclou un senzill crismó en una de las motllures que va estar decorada amb un tema d’òvuls.

 

Torre de l'homenatge

Castell de MontsóProbablement construïda entre els segles IX-X, està edificada en maçoneria disposada a tall d’opus spicatum, encadenada en carreu. La torre va ser l’últim refugi dels defensors de la fortalesa. La porta original està situada a la part alta. En la restauració que es va portar terme recentment han reconstruït les dues finestres de coronella dels costats sud-oest i nord-est. La torre alberga una col·lecció de reproduccions de làmines antigues del castell i de diferents peces recollides en les successives excavacions.

 

Dormitoris

De basament anterior, aquest sobri edifici va ser construït per l’orde del Temple (segle XII). Serviria d’allotjament als monjos militars. De dues plantes i soterrani, d’on parteix un soterrani que
dóna entrada a les mines excavades durant la guerra de Independència.

 

Torre de Jaume I

Castell de MontsóTorre denominada de Jaume I, perquè va ser la que va acollir, segons la tradició, el príncep Jaume durant la seva estada al castell amb els cavallers templers. De planta trapezoïdal, aquest edifici construït al segle XII pels templers, va servir de presó durant la seva dominació (1143-1308). Compta amb dues plantes i una terrassa. A la planta baixa s’hi accedeix pel cos de guàrdia adossat a l’edifici en l’última remodelació militar.